За памука...

За памука...

петък , 29 юли 2022 памук cotton historyofcotton

История на памука

Никой не знае колко точно е стар памукът. Учени, които претърсват Open Cotton Bollcaves в Мексико, откриха парчета памучни семена и парчета памучен плат, които се оказаха на възраст най-малко 7000 години. Те също така установиха, че самият памук е много подобен на този, който се отглежда в Америка днес.

В долината на река Инд в Пакистан памук е бил отглеждан, преден и изтъкан в платове 3000 години пр.н.е. Горе-долу по същото време местните жители на долината на Нил в Египет изработват и носят памучни дрехи.

Арабските търговци донесоха памучен плат в Европа около 800 г. сл. н. е. Когато Колумб откри Америка през 1492 г., той откри, че памук расте на Бахамските острови. До 1500 г. памукът вече е известен в целия свят.

Смята се, че семена от памук са били засадени във Флорида през 1556 г. и във Вирджиния през 1607 г. До 1616 г. колонистите са отглеждали памук по поречието на река Джеймс във Вирджиния.

Памукът за първи път е изпреден от машини в Англия през 1730 г. Индустриалната революция в Англия и изобретяването на памукочистачката в САЩ проправиха пътя за важното място, което памукът заема в света днес.

Ели Уитни ДжинЕли Уитни, родом от Масачузетс, си осигури патент върху джин за памук през 1793 г., въпреки че регистрите на патентното ведомство показват, че първият "gin" за памук може да е бил създаден от машинист на име Ноа Хоумс две години преди патентът на Уитни да бъде подаден. "Gin"-ът, съкращение от двигател, може да свърши работата 10 пъти по-бързо, отколкото на ръка.

Джинът направи възможно доставянето на големи количества памучни влакна за бързо развиващата се текстилна индустрия. В рамките на 10 години стойността на реколтата от памук в САЩ се повиши от 150 000 долара на повече от 8 милиона долара.

Няма коментари

Социални мрежи

Търсене