Значението на памука

Значението на памука

Значението на памука

Днес светът използва повече памук, отколкото което и да е друго влакно, а памукът е водеща пазарна култура 

Памукът е част от нашето ежедневие от момента, в който подсушаваме лицето си върху мека памучна кърпа сутрин, до момента, в който лягаме между памучни чаршафи през нощта. Има стотици приложения, от сини дънки до връзки за обувки. Дрехите и предметите за бита са с най-голяма употреба, но промишлените продукти изискват много, хиляди бали.

Всички части на растението памук са полезни. Най-важното е влакното или мъхът, който се използва за направата на памучен плат. Linters – късият пух върху семето – осигурява целулоза за производство на пластмаси, експлозиви и други продукти. Линтерите също се включват във висококачествени хартиени продукти и се преработват във вата за подплата на матраци, мебели и автомобилни възглавници.

Памучното семе се смила, за да се отделят трите му продукта – масло, грис и люспи. Маслото от памучно семе се използва предимно за мазнина, олио за готвене и дресинг за салати. Брашното и люспите, които остават, се използват поотделно или в комбинация като храна за добитък, птици и риба, и като тор. Стръковете и листата на памуковото растение се заорават, за да се обогати почвата.

Някои памучни семена също се използват като концентрат с високо съдържание на протеини в печива и други хранителни продукти.

Няма коментари

Социални мрежи

Търсене